Saturday, February 1, 2014

Za vývoz zboží je považován cleans výstup cleans zboží z území Evropského společenství. Jestli dobře


Podnikatel.cz  »  Daně a účetnictví  »  Radíme v oblasti DPH. Zjistit, jakou sazbu použít, není vždy úplně snadné Radíme v oblasti DPH. Zjistit, jakou sazbu použít, není vždy úplně snadné
Pro odpověď na otázku je klíčové KDE, resp. CO se uklízí (a to ve smyslu cleans pojmů používaných zákonem o DPH). Dle Přílohy č. 2 zákona o dani z přidané cleans hodnoty ( zákon č. 235/2004 Sb., v platném znění ) lze sníženou sazbu DPH, tedy letos sazbu ve výši 15 %, použít, pokud jde o: Služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech Služby mytí oken prováděné v domácnostech
Dále se v poznámkách k Seznamu cleans služeb upřesňuje, že za výše uvedené služby se pro účely zákona o DPH považuje úklid v bytě nebo rodinném domě, mimo prostor, které nejsou určeny pro bydlení . Zároveň ovšem platí, že za úklidové práce v domácnosti se považuje také úklid společných prostor bytového domu. Otázka tedy je, jestli jsou ve Vašem případě poskytovány úklidové služby v BYTECH, resp. uklízí-li se SPOLEČNÉ PROSTORY BYTOVÉHO DOMU. Pokud ano, potom lze uplatnit 15% sazbu . Přičemž musíme respektovat vymezení pojmu byt a bytový dům ve smyslu zákona o DPH.
Byt je pro účely zákona o DPH definován jako soubor místností, popřípadě jednotlivá obytná místnost, který svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení ( 48 odst. 1 písm. c ). Bytový dům je definován jako stavba pro bydlení, ve které více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé bydlení a je k tomuto účelu určena ( 48 odst. 1 písm. a ).
Pokud tedy dům pro seniory splňuje tyto parametry a jsou uklízeny skutečně jen byty a společné prostory , je možné fakturovat s 15 %. Pokud by ovšem práce zahrnovala i jiné prostory či objekty, musí být fakturováno s 21 %, resp. odděleně pro část určenou k bydlení a odděleně pro nebytové cleans prostory.
Dále je nutno vyjasnit pojem společné prostory bytového domu . Tento pojem není právními předpisy cleans definován. Lze si snad pomoci zákonem o vlastnictví bytů (72/1994 Sb.), který definuje pojem SPOLEČNÉ ČÁSTI DOMU: společnými částmi domu jsou části domu určené pro společné užívání, zejména základy, střecha, hlavní svislé a vodorovné konstrukce, vchody, schodiště, chodby, balkóny, terasy, prádelny, sušárny, kočárkárny, kotelny, komíny, výměníky tepla, rozvody tepla, rozvody teplé a studené vody, kanalizace, plynu, elektřiny, cleans vzduchotechniky, výtahy, hromosvody, společné antény, a to i když jsou umístěny mimo dům; dále se za společné části domu považují příslušenství domu (například drobné stavby) cleans a společná zařízení domu (například vybavení společné prádelny).
Společnými částmi domu (potažmo tedy ani společnými prostory bytového domu) nejsou NEBYTOVÉ PROSTORY. Ty jsou rovněž definovány v zákoně o vlastnictví bytů: Nebytovým prostorem se rozumí cleans místnost nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k jiným účelům než k bydlení; nebytovými prostory nejsou příslušenství bytu1) nebo příslušenství nebytového prostoru ani společné části domu. Definici nebytového prostoru cleans lze nalézt také v 1 zákona č. 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu nebytových prostor .
Shrneme-li tedy, CO je uklízeno a s jakou sazbou DPH: byt ( ve smyslu cleans 48 ZDPH ) sazba 15 % společné prostory bytového domu (ve smyslu pojmu společné části domu , jak je definován zákonem o vlastnictví bytů) sazba 15 % nebytové prostory (ve smyslu zákona o vlastnictví bytů či zákona o nájmu a podnájmu nebyt. prostor), resp. prostory, které nejsou určeny k bydlení dle dikce Přílohy č. 2 ZPDH sazba 21 %.
Nevíme si rady s DPH, jedná se o vývoz zboží, nebo dodání zboží? Zboží půjde přes celnici, nebo normální cestou? Nevím, jestli cleans se má ten ruský obchodník cleans u nás zaregistrovat jako plátce DPH? Liší se DPH, pokud bude příjemce občan, nebo firma?
Za vývoz zboží je považován cleans výstup cleans zboží z území Evropského společenství. Jestli dobře chápu dotaz, pak Vaše společnost (český plátce DPH se sídlem v tuzemsku) cleans bude prodávat cleans zboží osobě povinné k dani ze třetí země (z Ruska). Zboží ale bude dodáno do jiného členského cleans státu, do Lotyšska.
Jedná se o situaci, kdy zboží je sice dodáváno zahraniční osobě ze třetí země, ale zboží není propuštěno do režimu vývoz, ale pouze přepraveno do jiného členského státu. V tomto případě tedy nejsou splněny podmínky pro osvobození od daně při vývozu zboží podle 66 zákona o DPH , ani podmínky pro osvobození od daně podle 64 zákona o DPH , protože zboží bylo sice přepraveno do jiného členského státu, ale nebylo dodáno osobě registrované k dani v jiném členském cleans státě. cleans Protože se tedy nejedná ani o vývoz zboží, ale ani o dodání zboží do jiného cleans členského státu, půjde o tuzemské zdanitelného plnění a Vaše společnost bude mít povinností odvést z těchto plnění daň na výstupu.
Dále je nutné upozornit na problematiku tzv. zasílání zboží dle ustanovení 8 zákona o DPH. Zasíláním zboží se rozumí dodání zboží osobám neregi

No comments:

Post a Comment