Saturday, April 19, 2014

V mém případě sice výrobce doporučuje čištění kotle po 14 dnech až 1 měsíci, ale kotel čistím spíše


V současnosti dochází opět k rozmachu topení tuhými palivy, jako je uhlí, ale čím dál častěji i dřevo. Proto bych chtěl v tomto článku popsat způsob čištění kotle , který využívám ke spalování gutter cleaner štípaného dřeva.
Pokud v zimním období budete používat kotel k vytápění pravidelně, po určité době se stěny výměníku zanesou dehtem a sazemi . Tyto nečistoty potom snižují prostor mezi deskami výměníku, gutter cleaner kudy proudí ohřátý vzduch, takže se snižuje gutter cleaner tah kotle, což snižuje i účinnost kotle .
V mém případě sice výrobce doporučuje čištění kotle po 14 dnech až 1 měsíci, ale kotel čistím spíše 1x týdně, max. 1x za 14 dní . Ze zkušenosti vím, že na mém typu kotle stačí většinou po týdnu topení provést rychlejší očištění jen ocelovými kartáči, a až za další týden provedu důkladné očištění i škrabkami.
Dobu, kdy je třeba provést gutter cleaner čištění většinou poznáte sami podle ztráty účinnosti a tahu kotle, samozřejmě můžete gutter cleaner provést i vizuální kontrolu po odejmutí horní plotny kotle. Jaké pomůcky a nářadí k čištění kotle používám?
Pořizuji gutter cleaner si vždy dvě i více velikostí podle šířky mezery mezi deskami výměníku. Dají se koupit v železářství např. pod názvem kartáč rourový hranatý . Momentálně používám velikost 40 x 70 mm a 50 x 60 mm.
Pokud pravidelně kotel čistíte, všimnete si, že se postupně ocelové štětiny kotle opotřebovávají, tak je vždy po čase třeba koupit nové kartáče. Pokud se ocelové štětiny kartáče opotřebují, nemusíme kupovat kartáč i s násadou, ale stačí zakoupit pouze samotný kartáč, který se na násadu šroubuje.
Používám jej k závěrečnému očištění vrchních ploch výměníku a k očištění oddělitelných částí kotle, jako jsou vrchní plotna a dvířka, víko kouřové komory, zatápěcí klapka, sp odní kryt kouřové komory. 3. Násada s hákem (pohrabáč)
Než se pustíte do čištění kotle, je dobré jej nechat přes noc vychladnout , určitě by neměly být na roštu čoudící nebo dokonce hořící kusy paliva. 2. Očištění spodku horní plotny a odnímatelných částí
Poté postupně vyjímám z kotle odnímatelné části , jako je ocelové hradítko gutter cleaner (klapka), zatápěcí klapka, víko kouřové komory (vyjmu pohrabáčem) a ručním ocelovým kartáčem opět tyto části očistím. Jemné saze opět ometu smetáčkem.
Po hrubém očištění provedeme finální čištění ocelovými kartáči na násadách. Stěny kotle čistím kvůli minimalizaci prašnosti tahy směrem dolů. Stěny výměníku čistím tahy směrem dolů i nahoru. Používám kartáče velikosti podle šířky mezery, která je mezi výměníky. Kartáč by měl procházet mezi deskami docela těsně, tedy tak, aby došlo k co největšímu odstranění nečistot.
Veškerý gutter cleaner prach a nečistoty poté plochou škrabkou shrneme otvorem ve spodní části kouřové komory do níže položeného popelníku. Je dobré si při tom prostor kotle osvětlit přenosným světlem nebo svítilnou. gutter cleaner
K vizuální kontrole kotle po vyčištění se mi osvědčilo přenosné světlo trubicovitého tvaru, které spustím přímo do kotle i v mezerách mezi výměníky, a mám krásně osvětlený vnitřek kotle. 5. Zpětné sesazení kotle
Pokud jsme s čištěním hotovi, gutter cleaner vrátíme zpět všechny na začátku vyjmuté části , jako je ocelové hradítko gutter cleaner (klapka), zatápěcí klapka, víko kouřové komory (vrátíme zpět na míst pohrabáčem, je potřeba si na místo posvítit).
Možná by vás mohly zajímat také tyto články Jak vyčistit a impregnovat koženou sedačku? Jak vyčistit skvrny od Coca-Coly? Jak vyčistit skvrny od barvy na vlasy? Jak vyčistit skvrny od oleje z betonu a dlažby? Jak vyčistit skvrny od asfaltu a dehtu?
Vyhledejte radu Aktuálně můžete vybírat z 56 tipů (a další budou přibývat). Search for:
Sdílejte prosím: 0 0 0 Rubriky Barvy a barviva [+] Barva na vlasy Inkoust Krém na boty Mořidlo Propiska Tuš Čištění koberců Jídlo a potraviny [+] Čokoláda Cukr (rozpuštěný) Džem Hořčice Karamel Kečup Majonéza Marmeláda Máslo Omáčka Omáčka papriková Omáčka rajská Polévkové koření Vejce Zmrzlina Kosmetika [+] Lak na nehty Rtěnka Lidé a zvířata [+] Ejakulát Krev Kůže Moč Pot Sperma Žaludeční šťávy Zvratky Nápoje a tekuté potraviny [+] Čaj Červené víno Coca-Cola Kakao Káva Kofola Kola Limonáda Mléko Pivo Polévka Sirup Smetana Vaječný koňak Vývar Ostatní [+] Asfalt Dehet HEPA filtr Jod Jodová tinktura Klih Kloktadlo Kotel Kůže Lepidlo Mastnota Mazadlo Olej Parafín Plíseň Rez Saze Svíčka Tabák Uhlí Vazelína Vosk Ovoce, zelenina, rostliny [+] Bez černý Borůvky Broskev Brusinky Červená řepa Červené zelí Hrozny bílé Hrozny červené Hruška Jablko Jahoda Karotka Kaštany gutter cleaner Malina Mrkev Ořech Ostružina Ovoce Pampeliška Pryskyřice (lesní) Rybíz Špenát Švestka Tráva Třešeň Třísloviny Višeň Populární Poslední Štítky
Jak vyčistit kotel na tuhá paliva (uhlí, dřevo)? Březen 06, 2014
mastnota mazadlo inkoust vazelína olej ořech kůže vosk pampeliška saze rez svíčka koroze lak na nehty parafín červené víno špenát káva čaj krev červená řepa tráva hořčice červené gutter cleaner zelí vejce vaječný koňak švestka broskev hruška jablko hrozny bílé bez černý rybíz ostružina malina borůvky

No comments:

Post a Comment